• Anasayfa
  • Online Başvuru
  • Başvuru Sorgulama
  • Mevzuat

e-Denklik Nedir?
Kimler Başvurabilir?

Başvuru İçin İstenilen Belgeler

Denklik Süreçleri

Denklik Kılavuzu ve Başvuru Formu

Seviye Tespit Sınavı

Sık Sorulan Sorular

Denklik İstenmeyecek ve Denkliği Yapılmayacak Belgeler

Ülkelerinde Savaş, İşgal veya İlhak Koşulları Bulunan Kişilerin Durumları

Ülkelere Göre Eğitim Sistemleri

Milli Eğitim Bakanlığı-Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

Serhat Mah. 1290. Sokak No.1 06374
Yenimahalle/Ankara TÜRKİYE

MEB © Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.

İletişim Numaraları

e-Modül ile ilgili sorunlarınızda denklik iş ve işlemleri için lütfen randevu almış olduğunuz denklik merkezi ile iletişime geçiniz veya ttkb_denklik@meb.gov.tr e- Posta adresine bilgilendirme notu yazınız.

Hızlı Erişim

  • T.C. Milli Eğitim Bakanlığı
  • Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı
  • Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

Bilgilendirme

Mevcut durumdan dolayı denklik işlemleri durdurulmuştur.

e-Denklik Nedir? Kimler Başvurabilir?

e-Denklik Nedir? e-Denklik Modülü: Denklik işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemdir.
Kimler Başvurabilir? Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.

Başvuru için İstenilen Belgeler

UYARI-1
Başvuru İçin İstenen Belgeler:
1.Başvuru Formu
2.Şeffaf Kapaklı Dosya
T.C. vatandaşları için;
Kimlik aslı ve fotokopisi
Pasaport aslı ve resimli sayfa fotokopisi
Giriş-çıkış tarihlerini gösteren mühürlü sayfaların fotokopileri
Yabancı vatandaşları için;
İkamet tezkeresi veya öğrenim vizesi aslı ve fotokopileri
Pasaport aslı ve resimli fotokopisi
Ara sınıflar için;
Eğitim aldığı son yıla ait karne veya transkript aslı ve fotokopisi
Mezunlar için;
Apostilli diploma ve transkript aslı ve fotokopileri

UYARI-2
Özel durum kapsamında başvuruda bulunacak kişilerden istenen belgeler:
1-Savaş, afet ve/veya sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenler,
2-“Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi Kimlik Belgesi” veya “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” sahibi olanlar,
3-Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri kararı alınan kişilerin öğrenim belgeleri yok ise sadece bahse konu belgelerini yüklemeleri yeterlidir.

UYARI-3
Bunlara ek olarak aşağıda yer alan durumlar mevcut ise bunların da göz önüne alınarak eklenmesi;
1-18 yaşından küçükler için anne/babasının kimlik/pasaportu,
2-18 yaşından küçük olup da üniversiteye kayıt yaptıracaklar için veli muvaffakatnamesinin aslı ve onaylı tercümesi(gerek varsa), üniversite ön kayıt belgesi/öğrenci belgesi,
3-Anne/babası ayrı olanlar için öğrenci velayetinin başvuru sahibinde olduğuna dair velayetnamenin aslının ve onaylı tercümesi,
4-Evlenme, boşanma vb. nedenlerle öğrenim belgesi ile kimlik/pasaporttaki soyadında değişiklik var ise evlilik cüzdanının ve/veya nüfus kayıt örneğinin yüklenmesi gerekmektedir.

Denklik Süreçleri

Denklik Kılavuzu ve Başvuru Formu

Denklik Kılavuzu - İndirmek İçin Tıklayınız...

Denklik Belgesi Alacaklar İçin Başvuru Formu - İndirmek için Tıklayınız...

Seviye Tespit Sınavı

Seviye Tespit Sınavı Nasıl Yapılır?
Seviye tespit sınavı, denklik merkezlerinin bulunduğu il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen okul veya okullarda, okul müdürünün başkanlığında ilgili derslerin öğretmenlerinden kurulan komisyonca yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılır. Seviye tespit sınavı sonunda öğrencinin adı, soyadı, sınava girilen derslerden alınan puanlar, sınav tarihi ve okulun adının yer aldığı bir belge düzenlenerek okul yönetimince denklik merkezine gönderilir. Öğrencilerin yaş ve sınıf düzeyleri de göz önüne alınarak eğitim seviyesi belirlenir.
Seviye Tespit Sınavı Kimlere Yapılır?
Savaş, afet ve/veya sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenlere seviye tespit sınavı yapılır.
Seviye Tespit Sınavı Hangi Derslerden Yapılır?
1-Ortaokul 5-8 inci sınıflara alınacak öğrenciler için Türkçe ve Matematik Dersleri.
2-Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları hariç olmak üzere öğrencinin devam etmek istediği okulun tür, alan, bölüm ve dalına ait zorunlu dersleri.
3-Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı sınavları dışındaki sınavlar öğrencinin tercihi doğrultusunda kendi ülkesinin resmi dilinde de yapılabilir.
4-Seviye tespit sınavlarının uygulama ve değerlendirilmesinde ilköğretim kurumlarında 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; ortaöğretim kurumlarında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.
5-Sınav sonuçlarına itiraz edilmesi durumunda, öğrencinin veya velinin yazılı başvurusu üzerine sınavlar, ilgili komisyonca tekrar değerlendirilir ve sınav sonucu öğrenciye veya veliye yazılı olarak bildirilir.
6-Özel eğitim ihtiyacı olan veya özel yetenekli öğrencilerin seviye tespit sınavları, rehberlik ve araştırma merkezi ile iş birliği yapılarak gerçekleştirilir ve değerlendirilir.
7-Seviye tespit sınavları örgün öğretim kurumlarında ders yılı içinde yapılır.

Sık Sorulan Sorular

Soru: Yurt dışından gelen hangi belgelerden onay istenir yada hangi belgelere onay gereklidir?
Cevap : 30.05.2019 tarihli ve 30789 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Denklik Yönetmeliği 5. Madde (ç) bendine göre "Mezun durumda olanlar için Apostille, Apostille yaptırmamışsa İlgili Ülkenin Eğitim Bakanlığı Onayı ve Dış İşleri Bakanlığı onayı Ya da Ülkemizde ilgili ülkelerin Dış temsilcisi olarak bulunan Büyükelçilik bünyesinde Onaylı (Lise) Diploma ya da diploma almaya hak kazandığına dair bir belgenin onaylatılması yeterlidir..
Soru : Ara sınıflardan nasıl bir onay istenir?
Cevap : Ara sınıf belgesinde ıslak imza, soğuk damga mührü ya da belgenin orijinal olması yeterlidir.
Soru : Apostille üye ülkelerin listesini nereden bulabiliriz?
Cevap : https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/authorities1/?cid=41
Soru : Irak belgelerinde Dış İşleri onayı yeterli midir?
Cevap : Hayır yeterli değildir. Belgeler ayrıca Irak Büyükelçiliğine yönlendirip onaylatılır.
Soru : Suriye’den gelen ara sınıf veya lise mezunu sayılan belgelerin onayı nasıl yapılmaktadır?
Cevap : Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın 01/03/2019 tarih ve 4519686 sayılı üst yazı doğrultusunda ve daha önceki yazışmalarımızda belirtiğimiz lise mezunları içinde aynı uygulama ile Gaziantep ilinde bulunan Geçici Suriye Hükümeti tarafından belgeler onaylatılıp kapalı zarf içine konulur ve kesinlikle zarf açılmadan ancak denklik bürosunda görevli ilgili amirin yada memurun zarfı paraf atarak açması şartı ile kabul edilebilir.
Soru : Öğrenim belgelerinin Türkçe tercümelerinde ne tür onaylar gerekmektedir?
Cevap : Denklik başvurusu yaptığınız kurumda, öğrenim belgesinin dilinde uzman bulunmaması durumunda, tercümenin yeminli tercümen tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması gerekmektedir. Şayet, tercümeleri kendi ülkenizin resmi makamlarına yaptırmış ve kendi ülkenizin noterine onaylatmışsanız; bu durumda, söz konusu tercümelerin Türkiye’nin ülkenizdeki Dış Temsilciliğine de onaylatmanız gerekir. Aksi takdirde, Türkiye’de tekrar yeminli tercümandan tekrar tercüme ettirmeniz ve notere onaylatmanız gerekecektir.
Soru : Denklik işlemi kişinin ikametgahının oladığı herhangi bir ilde yapılabilir mi?
Cevap : Kimliğinde hangi ilin adının yazdığı fark etmeksizin istediği denklik merkezinde denklik işlemi yapılabilir.
Soru : Uluslararası koruma başvuru sahibi kayıt belgesi var ama ülkesi savaş ülkesi değilse Seviye Tespit Sınavı yapılabilir mı?
Cevap : Uluslararası koruma başvuru sahibi kayıt belgesinde hangi ülke yazarsa yazsın Seviye Tespit Sınavı yapılabilir.
Soru : Turist Vizesi ile denklik yapılır mi?
Cevap : Turist Vizesinde pasaport dikkate alınır ve eğitim öğretim belgelerinde bir problem yok ise denklik başvurusu alınır.
Soru : Kimlik – ikamet izni – uluslararası koruma -vb. belgelerin, üzerinde Başvuru ve müracaat ibaresi yer alan belgelere işlem yapılır mı?
Cevap : İl Göç İdaresinden alınan yabancı uyruklu öğrenciler için pasaportu İle başvuru alınabilir.
Devam edilecek...

Denklik İstenmeyecek ve Denkliği Yapılmayacak Belgeler

1. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen öğrenciler denklik işlemine tabi tutulmaz. Bu öğrencilerin; tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kayıtları yapılır ve dosyaları okullarından istenir.
2. Milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel okullarda okumakta iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların denklikleri 5580 sayılı Kanunun 5 inci maddesi, büyükelçiliklerce açılmış ilköğretim okullarında okumakta iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların denklikleri ise 222 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında yapılır.
3. 5580 sayılı Kanun kapsamı dışındaki özel okul/kurumlardan alınan belgelere denklik işlemi yapılmaz.

Ülkelerinde Savaş, İşgal veya İlhak Koşulları Bulunan Kişilerin Durumları

Savaş, afet ve/veya sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenlere seviye tespit sınavı yapılır. Ancak İlkokul 1-4 üncü sınıflara alınacak öğrenciler için seviye tespit sınavı yapılmaz. Velisinin beyanı ve öğrencinin yaş grubu dikkate alınarak eğitim seviyesi belirlenir.

Ülkelere göre Eğitim Sistemleri

Ülkelere göre eğitim sistemlerine ve ilgili ülke iletişim bilgilerine ENIC (European Network of Information Centres) ve NARIC (National Recognition Information Centres) ağlarından erişebilirsiniz.
Eğitim sistemlerini görmek için tıklayınız...

Sıkça Sorulan Sorular

Soru 1: Denklik nedir?

Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan belgelerin ülkemizde hangi sınıf, alan, dal veya bölüme eş değer olduğunun tespit edilme işlemine denklik denir.
Denklik işlemi başvuruları e-Denklik modülü üzerinden yapılmaktadır.
Denklik işlemi, denklik talebinde bulunan kişinin belgelerinin asılları ile denklik merkezlerinde e-Denklik modülü üzerinden gerçekleştirilir.

Soru 2: Denklik işlemi için istenecek belgeler nelerdir?

1.Başvuru Formu
2.Şeffaf Kapaklı Dosya
2.Şeffaf Kapaklı Dosya
Kimlik aslı ve fotokopisi
Pasaport aslı ve resimli sayfa fotokopisi
Giriş-çıkış tarihlerini gösteren mühürlü sayfaların fotokopileri
Yabancı vatandaşları için;
İkamet tezkeresi veya öğrenim vizesi aslı ve fotokopileri
Pasaport aslı ve resimli fotokopisi
Ara sınıflar için;
Eğitim aldığı son yıla ait karne veya transkript aslı ve fotokopisi
Mezunlar için;
Apostilli diploma ve transkript aslı ve fotokopileri

Soru 3: Mezuniyet belgeleri için nasıl bir onay istenir?

Mezun durumda olanlar için Apostil, Apostil olmadığı durumlarda eğitim bakanlığı, dışişleri bakanlığı ya da büyükelçilik onaylı diploma/diploma almaya hak kazandığına dair belge istenmektedir.

Soru 4: Ara sınıflardan nasıl bir onay istenir?

Ara sınıflara denkliği yapılacaklar için yurt dışındaki okullardan veya Türkiye’deki büyükelçiliklerce açılmış okul ve milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki okullardan aldıkları geçmiş yıllara ait orijinal olarak sunulan ıslak imzası ve soğuk damga mührü olan karne, transkript veya ayrılma belgesi yeterlidir.

Soru 5: Apostille üye ülkelerin listesini nereden bulabiliriz?

https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/authorities1/?cid=41

Soru 6: Suriye’den gelen ara sınıf veya lise mezunu sayılan belgelerin onayı nasıl yapılmaktadır?

Gaziantep ilinde bulunan Geçici Suriye Hükümeti tarafından belgeler onaylatıldıktan sonra kapalı zarf içinde ilgili denklik merkezine teslim edilir.

Soru 7: Denklik işlemi hangi kimlik belgelerine düzenlenir?

Kimlik belgesi, ikamet izin belgesi, geçici koruma belgesi, uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi, uluslararası koruma statü sahibi kimlik belgesi, vatansız kişi kimlik belgesi ve pasaport belgelerinden herhangi biri ile yapılabilir.

Soru 8: Öğrenim belgelerinin tercümelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Denklik başvurusu yapılan kurumda, ibraz edilen öğrenim belgesine ait dilde uzman bulunmaması durumunda, tercümenin yeminli tercümen tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması gerekmektedir. Ancak belgelerin tercümelerinin yurtdışında yapılması durumunda aynı belgelerin ilgili ülkede bulunan Türkiye’nin Dış Temsilciliğine de onaylatılması gerekmektedir.

Soru 9: “Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi” olan kişilere Seviye Tespit Sınavı yapılır mı?

Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi olan kişilere Seviye Tespit Sınavı yapılabilir.

Soru 10: 18 Yaşından küçükler kendi başına denklik başvurusu yapabilir mi? Muvafakatname ile denklik başvurusu yapılır mı?

Öğrencinin 18 yaşından küçük olması halinde ve de ilköğretim veya ortaöğretime devam etmesi hâlinde kendi başına denklik başvurusu yapamaz. Aşağıda yer alan maddelerden birinin bulunması gerekmektedir;
a-Kişinin velisi ile birlikte başvuru yapması,
b-Muvafakatname (Apostille veya yabancının büyükelçilikleri/konsoloslukları onaylı dışişleri bakanlığı/kaymakam onaylı ve Türkçe tercümesi)
Ancak ortaöğretimi bitiren ve üniversite ön kayıt belgesini ibraz edenlerde bu şartlar aranmamaktadır.

Soru 11: Vekâletname ile denklik başvurusunda bulunabilinir mi?

Vekâletname ile denklik başvurusu yapılabilinmektedir.

Soru 12: Pasaport yada kimlik belgesine göre eğitim belgesindeki isim/soyad/doğum tarihi/ülke uyuşmazlığı durumunda ne yapılması gerekir?

Yurt dışından alınan belgede isim/soyad/doğum tarihi/ülke uyuşmazlığı ile ilgili değişiklik yapılmış ise yetkili makamlarca düzeltilmesi veya buna dair resmi bir belge (evlilik cüzdanı, nüfus kayıt örneği gibi) ibraz edilmesi halinde denklik işlemi yapılabilir.

Soru 13: Öğrenim belgelerinin fotokopisi ile denklik başvurusu yapılabilinir mi?

Denklik başvurusu öğrenim belgelerinin sadece asılları ile yapılabilmektedir.

Soru 14: Milletlerarası ve Büyükelçilik okullarında ilköğretim düzeyinde eğitim görmekte iken Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara geçmek isteyen kişilere denklik yapılır mı?

Milletlerarası ilköğretim düzeyindeki özel okullarda okumakta iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların denklikleri 5580 sayılı Kanunun 5 inci maddesi, büyükelçiliklerce açılmış ilköğretim okullarında okumakta iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların denklikleri ise 222 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında yapılamaz.

Soru 15: Yurtdışında yaşayanların Türkiye’ye gitmeden denklik yapabilmeleri mümkün müdür?

İlgili ülkedeki Türk Dış Temsilciliğinde eğitim müşavirliği/ataşeliği bulunması durumunda Türkiye’ye gelmeden de denkliği yapılabilmektedir.

Soru 16: Uluslararası geçerliliği olan belgelerde (Cambridge, IB Diploma, Matura, Bakalorya... vb.) Dış İşleri Bakanlığı/Milli Eğitim Bakanlığı veya Apostil Onayı zorunlu mudur?

Uluslararası geçerliliği olan bu belgelerde Apostil, Apostil olmadığı durumlarda eğitim bakanlığı, dışişleri bakanlığı ya da büyükelçilik onaylı olması zorunludur.

Soru 17: Uzaktan Eğitim yoluyla mezun olanlara denklik belgesi düzenlenebilir mi?

30/05/2019 tarih ve 30789 sayılı resmi gazetede yayınlanan denklik yönetmeliğine ve de 26/11/2019 tarih ve 23365322 sayılı TTKB yazısına istinaden Uzaktan Eğitim yoluyla mezun olanlara denklik belgesi düzenlenebilmektedir.

Soru 18: Türkiye’nin yurt dışında bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulunda öğrenim görenlere denklik belgesi düzenlenebilir mi?

Türkiye’nin yurt dışında bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan okullardan gelenlerin denklik yaptırmasına gerek yoktur. Ancak Maarif Vakfı’na bağlı okullar için denklik belgesi gerekmektedir.

Soru 19: K.K.T.C’de eğitim alanlara denklik belgesi düzenlenebilir mi?

Her iki ülke arasında yapılacak nakil ve geçişlerde denklik belgesi aranmamakta; okuldan alınan tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine denklik işlemi yapılması gerekmemektedir. Öğrenciler, tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre geldikleri türdeki okullara kayıtlarını yaptırabileceklerdir.

Soru 20: Denklik belgesinin kaybolması durumda yeni denklik belgesi düzenlenebilir mi?

Denklik belgesi bir defaya mahsus verilmektedir. Aynı öğrenim belgesine birden fazla denklik belgesi düzenlenemez. Kaybolması durumunda denklik belgesi aldığınız kuruma başvurarak “Aslı Gibidir” onaylı bir nüshası alınabilinmektedir.